UNITED STATES OF AMERICA

FEDERAL TRADE COMMISSION
WASHINGTON, D.C. 20580

DlVlSlOn of Marketing Practices
L—” Rt L —
. —

T

ctregillus @ftc.gov Facsimile: (202) 326-3395

March 21, 2007

Mr. Joshua Slocum, Executive Director
Funeral Consumers Alliance, Inc.

33 Patchen Rd.

South Burlington, VT 05403

Dear Mr. Slocum:

You have requested a staff op1n1on on two questions relating to the basic services fee that
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in their General Price List (“GPL”): (1) “Whether funeral providers may routinely charge a fee
for the refrigeration of bodies that is separate from the non-declinable basic services fee”; and
(2) “Whether funeral providers may charge a fee for the use of an automobile to procure
necessary permits, separate from the non-declinable basic services fee.” You contend that
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As a general rule, consumers have the right under the Funeral Rule to select and pay for
only those funeral goods and services they Want As explamed in the Cornphance Guide, there
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§ 453.2(b)(4)(1ii)(C)(1); (2) Items required by law, 16 CFR § 453.2(b)(4)(iv), or by particular
cemeteries or crematories, 16 CFR § 453.3(d); and (3) Requests that are impossible, impractical
or excessively burdensome. 16 CFR § 453.4(b)(2)(B)(ii).*

Thus where refncer'ltlon is not part of the b’lSlC services fee a prov1der can only assess a
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that service should be part of the basic services fee. If using an automobile to obtain necessary
nermifs god feath certificates is not commao fo yirtnally all forms of disposition or arrangements

offered by a provider, those charges cannot be included in the basic services Tee.

We would note that, in addition to disclosing the existence of the basic services fee,
funeral providers are required to disclose the “principal basic services provided” in retumn for the
basm serv1ces fee. 16 CFR § 453. 7(b)(4)(111)(C)(1) This 1nformat1on about what services are

there are additional services they may want to purchase from the funeral provider or obtain from
other sources.

As you know, the views expressed in this letter are those of the FTC staff. They have not
been reviewed, approved, or adopted by the Commission, and they are not binding on the
Commission or any individual Commissioner. However, they do reflect the views of FTC staff
charged with enforcement of the Funeral Rule.
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Crzu regillus
Funeral Rule Coordinator



